Tuesday, April 3, 2007

"Ajunge cel mai sus cel care ajuta pe altul sa urce."Zig Ziglar


"Fa binele si arunca-l in mare... " spunea un intelept la inceputul istoriei, cand se conturau primele principii. Oamenii tind sa se pretinda a fi altruisti, fara a avea nici macar o urma din chintesenta altruismului. Binele facut pentru a fi recunoscut public drept bunul samaritean, este un bine fals, ce ascunde un interes. Acel "bine" isi pierde valoarea, devine un schimb de favoruri, un targ sau un pretext de a-ti alimenta mandria "ce om bun sunt eu!"... O viata traita doar pentru a iti asigura doar tie un anumit standard, nu are gust. O mana intinsa cuiva, care are nevoie, fara chiar ca acesta sa iti ceara ajutorul, iti aduce o implinire care nu se compara cu nimic. Daca te astepti sa faca cei din jur la fel cu tine pentru ca tu la randul tau ai ajutat, vei fi dezamagit. Nici sa nu te gandesti la asta, cand faci un bine cuiva, o faci si pentru tine ca om. Suntem fiinte sociale, impartim totul cu cei din jur, tristeti, orgolii, bucurii, realizari. Daca poti influenta pozitiv evolutia unui om, de ce sa nu o faci? Exista contraargumente? Teama ca acel om te va depasi, iti va lua locul? Traim intr-o lumea invrajbita de scepticism si temeri. O mana intinsa aduce elan si speranta in viata cuiva, iar tu devii mai implinit calauzind implinirea lui. Daruim zambet si primim inzecit zambet. Sa zambesti pe dinauntru e cea mai mare rasplata. Oare cel care impiedica pe altul sa urce are vreo satisfactie reala? Pe cand cel ce da aripi cui vrea sa zboare, se inalta odata cu el.

9 comments:

Anonymous said...

Cum si tu ai afirmat traim intr-o lume plina de scepticism, rautate, ura. Decizii si alegeri sunt multe. Depinde foarte mult de tipul de persoana - de valori cat si de cultura, spiritul in care a fost educat-. Intrebarea este insa una simpla! tu ce-ti doresti? tu ce alegi? sa fi acea persoana "casual", rea, meschina? sau totusi acea diferenta, aceata pata de culoare din imensul tablou gri zugravit in inimile celor ce aleg aceasta cale umbrita de ura, invidie, aroganta, rautate, mitocanie, si lista poate continua la nesfarsit. Oricum bine punctat. Ai un stil unic de a vedea si expune lucrurile. C'ya ;)

Anonymous said...

Caracterul unui om ii guverneaza trairile si actele comportamentale, tragand linie, intr-adevar este vorba de alegerea fiecaruia. Inchizi ochii si treci mai departe sau participi activ in vietile celor din jur?

Anonymous said...

"In fiecare epoca exista greseli noi, care trebuie indreptate si prejudecati noi, care trebuie inlaturate" Samuel Johnson . Am raspuns tot cu un citat pentru ca sa ne dam seama ca greseala cea mai mare a vremurilor in care traim este indiferenta fata de aproapele tau : OMUL! Oricare ar fi el! Azi traim pentru noi si atat! Din pacate

Andra said...

Tu ai dreptate in ceea ce spui... Dar tocmai pentru ca lumea in care traim este plina de ura, invidie, egoism (si enumerarea poate continua din pacate), exista si alt punct de vedere. Daca persoana pe care o ajuti dupa aceea iti da in cap? Sunt multe situatii in care tu esti bun si esti luat de prost... Nu poti sa fii intruchiparea binelui intr-o lume rea, pentru ca vei fi calcat in picioare. Trebuie gasita calea de mijloc, sa nu fii nici Maica Tereza, nici complet indiferent. Stii vorba aia "Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti". Poate sunt sceptica, dar sunt patita..

Anonymous said...

Tu ai dreptate cu ce spui dar vremurile in care traim sau schimbat foarte mult implicit si oameni au devenit mai egoisti si mai rai.Nu ne mai putem baza pe nimeni si nimic si este bine cand faci un bine sa nu te astepti la nimic chiar daca poate cateodata speri nu din interes ci din prietenie un ajutor atunci esti cel mai tare dezamagit si asta spun din experienta.Sa speram ca totusi oameni se vor schimba in bine cu timpul desi mi-am pierdud speranta.ALINA

Anonymous said...

Oana said....

Sa ajuti pe cineva, asa e te inalti o data cu el... Problema e ce se intampla daca cel pe care il ajuti, iti darama aproape toata viata intr-o secunda din rautate...

Anonymous said...

Diferenta dintre oameni si celelalte animale este tocmai aceasta putere de a ne ajuta aproaple atunci cand acesta are nevoie.

Super blog

Vio said...

cea mai ciudata stare o ai atunci cand iti dai seama ca nu ii poti cere celuilalt sa fie ca tine...si ma refer strict la altruism ...la partea pozitiva a naturii umane...keep it real Oana!

Supersonic said...

Don`t try to change to world.. At some point you`ll do it and don`t like that. Cu greu mai gasesti altruism sincer in caracterul omului de azi ..